Sandbach Flashes: birds and wildlife

About the Atlas

During the three breeding seasons 2004–06 and three winters 2004/05–2006/07, Cheshire and Wirral Ornithological Society (CAWOS) organised more than 350 volunteers to survey all of the county, trying to find every species of bird that was breeding or wintering

All atlas species

Magpie Pica pica

Breeding

Magpie
Magpie © Colin Smith

“The Magpie is far too abundant” opined Boyd in 1951. What would he think now, with this as the seventh most widespread breeding bird in Cheshire and Wirral? Their population has probably stabilised now, however, after rising rapidly for many years. During the seven-year fieldwork period of our First Atlas the national index climbed by more than one quarter, but since about 1987 it has levelled off (Gregory & Marchant 1996), leaving the present figure about 10% higher than in 1984. Their distribution in the county shows minor changes since twenty years ago, with a couple of new breeding tetrads in Birkenhead docklands (SJ38J/ 39F), but still no place for it on Hilbre, and a noticeable loss from six tetrads in the eastern hills. According to the analysis of BBS transects in Cheshire and Wirral, their breeding population in the county in 2004-05 was 14,190 birds (10,650-17,720), an average of 22 birds per tetrad in which they were found. The validity of this survey for producing breeding population figures for Magpie is still being tested, however, because many Magpies live in non-breeding flocks (Birkhead 1991). These flocks make up one quarter to one half of the total population and are composed of one-year-old birds, too young to breed, and older birds that have not managed to displace, or replace, a territorial bird.

Probably the main change that Boyd would notice from sixty years ago is the Magpie’s move into suburbia (85 tetrads) and urban areas (22). The habitat codes recorded in this Atlas comprised 44% farmland, 25% woodland, 7% scrub and 23% human sites. Some birds are now remarkably tolerant of man, and vice versa, although in some rural areas they are trapped in large numbers. Unless the culling pressure is intense, though, it makes little difference to breeding numbers because most of those taken are non-breeders and a territorial bird that dies is replaced almost immediately by a member of the non-breeding flock, virtually always within 48 hours and sometimes the same day (Birkhead 1991). In rural areas, Magpies actually choose to nest near houses, probably to reduce the likelihood of predation by Carrion Crows, which are much more wary of man!

By far the easiest way to prove Magpies breeding is by seeing their enormous domed stick nests, usually close to the top of a tall tree, which take them three weeks to build, usually during March and often starting in February. They have shown a strong trend to earlier breeding: analysis of the BTO nest record data show them laying eggs a whole month earlier in 2005 than in 1968, typically starting in late March nowadays. Nests were recorded in 226 tetrads but, once the leaves are out, they can be surprisingly difficult to see and surveyors visiting a tetrad for the first time in late April or May could have missed them. No matter, because recently fledged young are noisy and obvious by their short tails as they harass their parents for food for several weeks and they seldom leave the 5 ha breeding territory: RF was the code for confirmed breeding in 220 tetrads.

Magpies will eat almost anything but adults take mostly invertebrates to feed their young. Around Manchester, beetle larvae, adult beetles, ants and leatherjackets were the main prey (Tatner 1983). They find most of their food in grassland, either agricultural fields or urban greenspace. Many birdwatchers hate Magpies because they occasionally take eggs and nestlings of smaller birds, but they seldom comprise much of a Magpie’s diet and several studies have shown such predation to have no effect on the populations of other birds (Gooch et al 1991).

Magpie: breeding distribution
Breeding distribution
Magpie: change in breeding distribution
Change in breeding distribution

Atlas account sponsored by Fran Cogger

Winter

Magpie
Magpie © Simon Booth

The distribution map shows that, bar a few odd spots of under-recording, Magpies are ubiquitous in winter. Compared to the breeding season, birds move to fill in the gaps in the Cheshire hills, although not onto Hilbre Island. This is one of the most sedentary of all species, with the median distance of movement of ringed birds less than 1 km, although the daily roamings of non-territorial birds, and the distance they go to roost, are likely to exceed that. There has been no proof of any immigration from the continent to Britain (Migration Atlas).

The habitat records show a minor shift onto farmland (53% of winter records, against 44% of breeding records) and commensurate small losses from woodland, scrub and human sites. Within farmland, more birds than in the breeding season were using improved grassland and hedges, and fewer were found on arable land. Magpies were much less likely to be found on stubble than Carrion Crow, Jackdaw or Rook. They eat mostly vegetable material during winter – nuts, seeds, grain – and often store food, although usually for only a day or two (BTO Winter Atlas). These intelligent and opportunistic birds will steal from other species, including robbing Jays’ cached food, and can be found trying almost anything edible.

Observers submitted 610 counts of Magpies, half of them of four birds or fewer, but there were eight counts of 30 or more, going way beyond the ‘one for sorrow, two for joy, …’ rhyme, with the largest flock 80 birds at Fiddler’s Ferry (SJ58M). Roosts were noted in 13 tetrads, with a typical size of 50 birds, but by far the largest at Woolston (SJ68P), where Brian Martin counted a minimum of 111 birds on 22 January 2006 entering willows and elders.

By the end of our winter period, many Magpies were showing breeding intent, often starting to build nests in February.

Magpie: winter distribution
Winter distribution
Magpie: difference between breeding and winter distribution
Difference between breeding and winter distribution

Atlas account sponsored by Fran Cogger

Text, photographs and maps from the Cheshire & Wirral Bird Atlas. Copyright © 2008 David Norman on behalf of Cheshire and Wirral Ornithological Society (registered charity 702484).

Survey covered the breeding seasons 2004–06 and winters 2004/05–2006/07. Photographs remain the copyright of the photographers named. Dot-maps produced using DMAP.