Sandbach Flashes: birds and wildlife

About the Atlas

During the three breeding seasons 2004–06 and three winters 2004/05–2006/07, Cheshire and Wirral Ornithological Society (CAWOS) organised more than 350 volunteers to survey all of the county, trying to find every species of bird that was breeding or wintering

All atlas species

Raven Corvus corax

Breeding

Raven
Raven © Steve Round

The Raven has been another interesting addition to the breeding avifauna of Cheshire (but not quite the Metropolitan Borough of Wirral) since the First Atlas, with their nesting in 1991 the first confirmed in the county since 1857 (Wells 1994). They have rapidly taken to nesting on man-made structures and, provided that they can find sufficient food, the adoption of this habit means that there is probably no limit to their distribution. Traditional nest-sites are on cliffs, which were soon occupied, and Cheshire Ravens now nest in trees (with a preference for Scots Pines), quarries and a range of tall industrial structures – oil storage tanks, power station chimneys, Jodrell Bank radio telescope, a hilltop telecommunications mast and electricity pylons. Probably the best-known local nesting site was in Chester, on the Town Hall or Cathedral from 1996 to 2003. The spread of the Raven into Cheshire has paralleled that of the Peregrine, and indeed there is now an annual competition on the county’s sandstone cliffs between the two species. Ravens usually win, being bigger birds, and earlier nesters, thus in possession before the raptor; once having re-established their nest-site, however, they seem to come to an uneasy truce with the Peregrines. Twenty years ago, who would have thought that we could watch aerial battles between these two species in the heart of Cheshire?

The rise in population has been a national phenomenon. With strongholds in south-west England, Wales, Cumbria and Scotland, Ravens were not well monitored by the BTO’s Common Birds Census; but, since the instigation of the Breeding Bird Survey, with a wide national coverage, the population index in England has more than quadrupled from 1994 to 2005. During this time, the Welsh population has also doubled and it is likely that the Cheshire birds originated in Wales or the Shropshire hills.

The adults probably mate for life, and maintain their territory year-round. Some traditional nest-sites are occupied for decades, the nests themselves becoming enormous structures. Ravens appear to be amongst our hardiest birds, and may start laying eggs as early as the first week of February; most birds in the lowlands are sitting by the first week of March. They endure hard weather in some years, but their wool-lined nests are very warm, and the timing coincides with peak availability of food for chicks, during the lambing season. They lay quite large clutches, 4, 5 or 6 being normal, and the female incubates the eggs for about 21 days while the male keeps watch for intruders, calling her off with an alarm call when intruders, including humans, get too close. An average of three chicks fledge after 6 or 7 weeks in the nest, and then undergo a long period of dependency on their parents, flying as family parties until July, then the young birds disperse and join flocks.

Ravens will eat almost anything, but they are, first and foremost, scavengers and in effect our vulture substitute. In medieval times, they, along with Red Kites, acted as our urban waste disposal system, but gradually their distribution became confined mainly to the sheep-farming hills, and typical analyses of Raven pellets from upland Britain find half or more of their diet from sheep, with one quarter rabbits and hares, and the rest comprising small mammals, beetles, vegetable matter and a wide variety of other food. In some areas, though, lagomorphs (rabbits and hares) dominate – often taken as roadkill – and few sheep remains are found. This is likely to apply in Cheshire with its low density of sheep, but there are no direct observations of the food taken by Ravens in our area and an analysis of pellets would be useful.

The habitat codes submitted by fieldworkers are not very informative, because some observers have clearly recorded just the nest-site, rather than the wide area over which the birds have foraged. In practice, Ravens probably cover any of the Cheshire farmland habitats and tend to avoid areas of dense woodland and built-up places. Territories may be large, several km2, although they may share good feeding grounds such as overstocked fields of sheep.

The Raven, the world’s biggest passerine, does not breed at one year of age. Some can breed at 2 years old, but most do not start until the age of 3 or older: ‘the average age of first breeding … is simply not known for the Raven’ (Ratcliffe 1997). It is clear that there will be a considerable population of immature birds, probably wandering quite widely, and some adult pairs may hold territory without breeding: estimation of the population is not straightforward.

Only twelve out of the 22 confirmed breeding records refer to nests, with the rest either sightings of recently-fledged chicks (RF) or adults with bulging crops returning to the area of a nest (FY); some of these could be from nests in an adjacent tetrad. There were 5 records of display and 22 of ‘pairs’, some of which were likely to be dispersing adults or two immature birds associating together.

Adopting a conservative approach, during this atlas period there were probably about 25 pairs of Ravens breeding in Cheshire. In its traditional strongholds, occupying areas of suitable habitat, Ravens nest at a nearest-neighbour mean spacing of 2 to 4 km, and achieve a density of around one pair per 10 km2, i.e. one pair per 2.5 tetrads. The county population could thus increase way beyond its present level and a special survey of Ravens in five or ten years’ time would be valuable in monitoring its spread.

Raven: breeding distribution
Breeding distribution

Atlas account sponsored by Christian and Sue Heintzen

Winter

Raven
Raven © Richard Steel

Breeding Ravens rarely wander far in winter, and indeed many of them start nesting activities within our defined ‘winter’ period. Non-breeding birds, however, may roam much more widely and the species was reported in winter in almost one quarter of the county; in addition to the mapped records, there were 77 tetrads for which Ravens were recorded in winter ‘in flight’ only. There are probably now few parts of the county over which Ravens have not flown, and their distinctive bulky shape with a wedge-tail is becoming more familiar to Cheshire and Wirral people. They most often draw observers’ attention by their deep ‘cronk’ call, or their mobbing by other corvids. Roughly speaking, small birds flap and large birds soar, and the wing-loading of Raven is such that it is at the boundary between these two modes of flight, choosing to soar as long as there is sufficient uplift from rising air. They can effortlessly cover a large area, scanning the ground below for suitable food, especially carrion from large mammals. They will, however, eat almost anything including earthworms and beetles and some seeds, with estuarine birds taking fish and seaweed (Ratcliffe 1997). Some birds are very wary; others can become almost tame. Two lucky Atlas workers had a bird feeding on their lawn, and sometimes Ravens scavenge on landfill sites.

They obviously used to be extremely scarce in the county. Coward and Oldham have no records, at any season, after the mid-19th century. Bell recorded only one in the first half of the 20th century, a bird judged to be an ‘escape’ in 1931, then single winter birds in January 1958 and January 1959, with two over Hilbre in February 1962. Birds mentioned in the 1969 and 1971 county bird reports were adjudged to be escaped pets, and the first to be taken seriously were several birds in 1975 and 1976, at various Dee estuary sites and in the east of the county. From 1980 onwards they have been recorded annually in increasing numbers. The 2005 Cheshire and Wirral Bird Report states that ‘records from the eastern area predominant as usual’ but this Atlas map shows that birds are widespread across the county, with the highest densities of occupied tetrads in the agricultural southwest of Cheshire. Presumably the bird report comment says more about the geographical distribution of regular contributors of records than of the Ravens themselves. Most of the county’s birds are using farmland in winter: of the 177 habitat codes submitted, 97 (55%) were of farmland, with 51 woodland, 12 human sites and 9 saltmarsh.

Most winter Atlas counts were of one or two birds, but there were two flocks of six birds, whilst eight were at Bosley Cloud on 3 January 2005 and Richard Smith also saw eight in 2006/ 07 near Heswall (SJ28L). These appear to be the largest flocks on record in the county. Some winter gatherings in other counties are large, even reaching hundreds of birds, and similarly large communal roosts have been reported, but not, yet, in Cheshire and Wirral. There must be at least 200 Ravens in winter in the county, made up of 50 breeders, 50 first-winter birds, 100 immature (1-3 year-olds) and some wandering birds from elsewhere.

Raven: winter distribution
Winter distribution
Raven: difference between breeding and winter distribution
Difference between breeding and winter distribution

Atlas account sponsored by Christian and Sue Heintzen

Text, photographs and maps from the Cheshire & Wirral Bird Atlas. Copyright © 2008 David Norman on behalf of Cheshire and Wirral Ornithological Society (registered charity 702484).

Survey covered the breeding seasons 2004–06 and winters 2004/05–2006/07. Photographs remain the copyright of the photographers named. Dot-maps produced using DMAP.